Sahte Zippo çakmakları olduğu gibi ikmal ürünlerinin de sahteleri piyasada sıkça görülmektedir. Orjinal Zippo çakmak taşına benzer bir çakmak taşını belirlemek oldukça kolaydır. İlk bakışta orijinal Zippo çakmak taşı dizaynına benzese de ürünün markası Zippo değildir. Bunun en yaygın örnekleri Zippq, Zirpq`dur. Bu çakmak taşları gerçek gibi görünse de orjinallerine göre çok daha düşük kalitededir.
Eğer çakmak taşınız çabuk tükeniyor, yeterli kıvılcım çıkarmıyorsa kullandığınız ürün sahte olabilir. Neye ve nereye baktığınızı biliyorsanız sahte bir çakmak taşını belirlemek büyük bir problem teşkil etmeyecektir. Aşağıda anlattığımız adımlarla elinizdeki çakmak taşının sahte olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Zippo Çakmak Taşının sahte olup olmadığını anlmak için bakılması gereken 10 nokta.
Sahte Zippo Çakmak Taşı Nasıl Anlaşılır?
1. Çakmak Taşı Ambalajı; Orjinali ile karşılaştırıldığında sahte çakmak taşı ambalajı farklıdır. Çoğu sahte çakmak taşında ise ambalaj bulunmamaktadır. Orjinal Zippo çakmak taşı içerisinde 6 adet çakmak taşı bulunur, sahte olanlarda ise 5-7 arasında taş bulunabilmektedir.

2. Ambalajdaki Zippo Amblemi; Sahte ambalajlamalarda telif hakları sebebiyle ilk bakışta Zippo gibi okunabilen ancak dikkatli bakıldığında orjinal amblemden farklı olduğu görülür. Bunun en yaygın örneği “i” harfinin “ı” veya “l” olarak işlenmiş olduğu ve Zippo alevinin yer almadığı görülür.
3. Barkod; Ambalaj üzerinde yer barkod numarası farklı olmaktadır.

4 ve 5 Dağıtıcı Çarkı; Orjinali ile karşılaştırıldığında dağıtıcı çarkında bariz renk farklılığı görülür ve çark üzerinde dişli yapısı farklıdır. Sahte olan çarkın rengi daha açık renklidir.
Orjinal çakmak taşlarında çarkın dönme hareketini sağlayan ve kasa üzerinde tutunmasını sağlayan merkezde bir tarafta çıkıntı varken diğer tarafta dışa çıkıntı yoktur. Sahte olan çakmak taşı dağıtıcılarında iki tarafta aynı görünüme sahiptir.

6. Kasa Rengi; Orjinali ile karşılaştırıldığında sahte çakmak taşı dağıtıcılarının rengi hayli mat renge sahiptir. Orjinalinde ise kasa neredeyse şeffaftır.
7. Kasadaki Zippo Amblemi; Sahte olan çakmak taşı dağıtıcılarının birçoğunda herhangi amblem bulunmaz ancak bazı ürünlerde 2. noktada belirttiğimiz gibi telif hakları sebebiyle ilk bakışta Zippo gibi okunabilen ancak dikkatli bakıldığında orjinal amblemden farklı olan bir metin görülür. Bunun en yaygın örneği “i” harfinin “ı” veya “l” olarak işlenmiş olduğu ve Zippo alevinin yer almadığı görülür.
8. Üretim Tarihi; Orjinal çakmak taşında dağıtıcı çark üzerinde üretim yılı yer almaktadır. Sahte olanlarda ise genellikle bulunmaz, bulunanlarda ise net okunabilir değildir.
9. Yazım Hatası; Bazı sahte çakmak taşlarında yazım yanlışları yapılmıştır örneğin “Zippo” yerine “Zippq” ve “Bradford PA.” yerine “Bradfordi PA.” yazar.
10. Çakmak Taşı; Zippo çakmak taşları çok parlak olmayan altın rengindedir, renk iç ve dış yüzeyde aynı tondadır. Sahte olan çakmak taşlarında ise renk daha koyu veya çok daha parlak haldedir. Kesinlikle siyah, kızıl, metal vb. farklı renklere sahip olmazlar.
Elimdeki çakmak taşı sahteymiş, teşekkürler bir daha aynı satıcıdan almayacağım.